Sprječavanje pranja novca

Kako spriječiti pranje novca?

Kako biste zaštitili svoju tvrtku od umiješanosti u pranje novca, razmislite o primjeni ovih savjeta za sprječavanje pranja novca. Do pranja novca dolazi kada netko prikrije pravo podrijetlo nezakonito stečene dobiti kako bi se prikazalo kao da dolazi iz legitimnih izvora, iako to nije tako. Često se povezuje s trgovinom drogom, prijevarom, korupcijom i drugim opakim aktivnostima, no može se dogoditi u bilo kojem poslu, pa čak i u vašem.

Uspostavite internu politiku i procedure

Pranje novca je radnja osobe ili organizacije koja prikriva izvor novca ili drugih financijskih transakcija kako bi prikrila njihovo nezakonito podrijetlo. To nije neuobičajen zločin i problem je od ranih dana bankarstva. Kriminalci uvijek traže nove načine za pranje svojih sredstava, zbog čega je nužno da poduzeća poduzmu korake kako bi spriječila da se to dogodi. Evo deset savjeta koji vam mogu pomoći u stvaranju i provedbi pravila i procedura u programu sprječavanja pranja novca u vašem poslovanju.

Provedite postupke identifikacije korisnika

Provođenje detaljne analize novih kupaca način je sprječavanja pranja novca. Da biste to učinili, morate poduzeti sljedeće korake:

  1. Pribavite potpisanu i datiranu prijavnicu sa svom potrebnom popratnom dokumentacijom za otvaranje računa (npr. dokaz o identitetu, dokaz o adresi, dokumenti o potvrdi zaposlenja).
  2. Osigurajte da osoba koja otvara račun ima najmanje 18 godina tako što ćete od nje zatražiti valjanu identifikaciju ili drugi prihvatljivi dokaz da ima najmanje 18 godina (npr. rodni list, putovnica).
  3. Možete tražiti do dva oblika identifikacije od svakog kupca ako želite; jedna bi trebala biti izdana od strane vlade.
  4. Provjerite njihovo ime u odgovarajućima bazama podataka.
  5. Usporedite njihove potpise s onima u dosjeu kako biste bili sigurni da odgovaraju.
  6. Pretražite podatke o njima kroz tražilice kao što su Google i Bing.

Prije nego što poduzeće počne poslovati s kupcem, poduzeće mora obaviti dubinsku analizu. Neka od pitanja na koja trebate potražiti odgovore su
Ima li kupac uspostavljenu kreditnu liniju? Koji je kreditni rezultat kupca? Imaju li nepodmirenih dugova ili založnih prava? Jesu li vlasnici ili iznajmljivači svoje imovine? Koliki im je godišnji bruto prihod i koliko dugo tvrtka posluje? Jesu li navedeni na nekim popisima za promatranje?

Provedite dubinsku analizu novih kupaca

Razumite poslovanje svojih kupacaPostoje brojne metode koje se mogu koristiti za sprječavanje pranja novca unutar vašeg poslovanja. Prvo, morate razumjeti što je posao vaših kupaca. Na primjer, ako se bavite nekretninama, ne dopustite stranim kupcima da kupe nekretninu bez dobivanja dokaza o novcu iz svoje zemlje. Također biste trebali voditi evidenciju o svakoj transakciji i pobrinuti se da bude u ravnoteži s vašim knjigama na kraju dana. Ako sumnjate da bi nešto moglo biti sumnjivo, odmah to provjerite prije nego što eskalira u problem. Konačno, ako dođe do iznenadne promjene u bankarskom ponašanju ili velikog povlačenja s jednog računa, a zatim polaganja na drugi bez objašnjenja, stupite u kontakt s policijom što je prije moguće.

Pratite transakcije

  1. Pratite svoje zaposlenike i pobrinite se da ne primaju isplate u gotovini ili da ne podižu više od 10.000 eura iz banke.
  2. Znajte kome plaćate provjerom njihovog identiteta i osiguravanjem da imate legitimnu potrebu za robom ili uslugama.
  3. Provjerite pozadinu svojih dobavljača i budite oprezni s tvrtkama s visokom stopom prometa, novim vlasnicima, robom niske kvalitete ili minimalnom imovinom.
  4. Suzdržite se od prihvaćanja čekova s ​​brojem bankovnog računa izvan države kao plaćanja, osobito ako se radi o tvrtki s kojom prije niste poslovali.

Podnesite izvješća o sumnjivim aktivnostima

Kao vlasnik tvrtke morate biti svjesni zakona i njihove primjene. Jedan od načina je podnošenje Izvješća o sumnjivoj aktivnosti (SAR) ako sumnjate da netko možda pere novac y ili počinjenje prijevare. Možete podnijeti SAR-ove Mreži za suzbijanje financijskog kriminala (FinCEN) ili lokalnoj agenciji za provođenje zakona. Ova vrsta izvješća pomoći će federalnim agencijama u sprječavanju kriminala i procesuiranju kriminalaca koji zlorabe financijski sustav.

Naslovna fotografija: Karolina Grabowska

Similar Posts