Zdrava probiotička hrana
Pojam probiotik postao je vrlo uobičajen posljednjih godina, no što on zapravo znači? Probiotici su bakterije koje su dobre za vaše zdravlje, a mnogi ljudi misle da će ih konzumiranje hrane s probioticima učiniti zdravijima nego što već jesu. Međutim, većina namirnica koje imaju dodane probiotike također imaju dodane šećere ili druge nezdrave sastojke, te se ne mogu smatrati zdravim dodatkom vašoj prehrani. Ova probiotička hrana koja je zapravo zdrava pomoći će vam da izvučete najviše koristi od jedenja prave vrste probiotičke hrane bez sabotiranja vašeg zdravlja.
Kefir – izvorni probiotik
Kefir je fermentirano piće koje potječe iz Rusije, gdje se konzumira stoljećima. Pravi se dodavanjem zrna kefira u kravlje, ovčje ili kozje mlijeko. Kefir i druga probiotička hrana mogu biti ukusan način da u svoju prehranu dodate više zdravih bakterija i istovremeno ostanete u formi.
Miso juha
Dodavanje probiotika u vašu prehranu, posebno kada se već osjećate bolesnim, može vam pomoći da ostanete zdravi. Bakterije koje se nalaze u miso juhi pokazale su da smanjuju upalu u našim tijelima i pomažu u jačanju našeg imunološkog sustava! Ova prekrasna probiotička hrana je jednostavna za napraviti, zasitna i ukusna!
Kiseli krastavci
Iako kiseli krastavci mogu izgledati kao nekonvencionalna hrana koju možete dodati vašem zdravstvenom režimu, oni zapravo nude mnogo pogodnosti. Ovo malo povrće (obično krastavci) sadrži dobre bakterije koje pomažu u probavi i jačaju imunitet – iste stvari koje možete pronaći u jogurtu. Najvažnija stvar je da ovi teško probavljivi elementi postaju laki kada se nađu u kiselom krastavcu.
Jogurt
Brojni fitness profesionalci su se izjasnili protiv jogurta. To je zato što, iako je jogurt sam po sebi izvrstan izvor probiotika, mnoge komercijalne marke sadrže puno dodanog šećera i umjetnih sastojaka. Oni ne samo da mogu usporiti vaš gubitak težine, već i utjecati na vaše tijelo utječući na zdravlje crijeva. Držite se podalje od komercijalnih jogurta kako biste sigurno smršavili; umjesto toga odlučite se za prirodne, obične sorte. Uživajte u njemu kao dio doručka ili kao međuobrok između obroka kako biste dobili dnevnu dozu probiotika. Zapamtite da jedna šalica = 170 kalorija! Stoga, ako želite smršaviti, nemojte pretjerivati s porcijama – preporučujemo da počnete s 1/2 šalice dnevno ako ste na strogom planu prehrane!
Kimchi
Dok je fermentirana hrana poput kiselog kupusa loše ocijenjena zbog izazivanja plinova i nadutosti, većina ljudi koji iskuse ove nuspojave nisu dopustili svom tijelu da se prilagodi konzumiranju probiotika. Ako pokušavate unijeti više korisnih bakterija u svoju prehranu, zapamtite da može proći i do tri tjedna da se vaša crijevna flora značajno promijeni. Započnite povećanjem unosa fermentirane hrane u malim dozama, kao što je dodavanjem žlice sirovog nepasteriziranog kiselog kupusa ili kiselih krastavaca uz svaki obrok. Pratite kako se osjećate tijekom nekoliko dana i polako dodajte više probiotičke hrane dok ne pronađete ono što vam najbolje odgovara.
Kiseli kupus
Također poznat kao fermentirani kupus, kiseli kupus može pomoći probavi i pomoći u promicanju zdrave crijevne flore. Također se pokazalo da ima povoljan učinak na artritis i upalu. Kiseli kupus može se uživati u malim količinama zajedno s drugim povrćem u salati ili uklopljen u juhe, tepsije i pržene krumpiriće. Ukusno je kada se doda fajitama, tacosima, pa čak i mesnoj štruci.