Endometrioza

Endometrioza je često nedijagnosticirano stanje koje pogađa najmanje 1 od 10 žena diljem svijeta. Može ga biti teško dijagnosticirati jer simptomi endometrioze oponašaju simptome drugih uobičajenih stanja kao što su fibroidi, PCOS ili rak jajnika. Evo što trebate znati o endometriozi i kako ona utječe na vaše zdravlje i opću dobrobit organizma.

Što je endometrioza?

Endometrioza je bolest u kojoj tkivo slično onome koje inače oblaže vašu maternicu raste izvan nje. Endometrijsko tkivo nema stvarnu funkciju izvan vaše maternice i nema nikakvu drugu svrhu osim hraniti oplođeno jajašce ako zatrudnite. Stoga, kada tkivo počne rasti izvan vaše maternice, nema očitu upotrebu i može uzrokovati jaku bol. Najčešći simptom endometrioze je kronična bol u zdjelici, iako mnoge žene s endometriozom uopće ne osjećaju simptome. Ozbiljnost simptoma varira od blage nelagode do iscrpljujuće boli. Mnogim ženama se dijagnosticira nakon što imaju poteškoća sa začećem ili zato što imaju bolne mjesečnice ili abnormalno krvarenje. Ako mislite da možda bolujete od endometrioze, dogovorite susret sa svojim liječnikom već danas!

Postoji nekoliko različitih vrsta liječenja endometrioze, uključujući oralne kontraceptive (kontracepcijske pilule), hormonsku terapiju, operaciju i alternativne terapije kao što je akupunktura. Kao i uvijek, posavjetujte se sa svojim liječnikom prije donošenja bilo kakve odluke o mogućnostima liječenja.

Kada počinje endometrioza?

Simptomi endometrioze obično se pojavljuju tijekom reproduktivnog doba žene (sredina tinejdžerske do kasne 30-te), iako mogu početi već u pubertetu. Najčešće vrijeme je neposredno prije ili tijekom menstruacije. Kod nekih žena, međutim, simptomi endometrioze se možda neće pojaviti sve do nakon menopauze. Zato je važno da žene obavijestite svoje liječnike o svim znakovima ili simptomima koji im se mogu činiti neobičnim; može biti pokazatelj endometrioze i dovesti do ranije dijagnoze i liječenja.

Osim toga, budući da su neka stanja poput sindroma policističnih jajnika (PCOS) i mioma povezana s endometriozom, pobrinite se da vaš liječnik zna za njih. Neke studije pokazuju da PCOS može biti prisutan u do 70 posto žena s endometriozom. Međutim, mnogi drugi zdravstveni problemi mogu uzrokovati slične simptome pa je od ključne važnosti da vaš liječnik obavi temeljitu procjenu ako mislite da biste mogli imati endometriozu.

Koji su simptomi endometrioze?

Simptomi uključuju bol s mjesečnicama (dismenoreja), bol u trbuhu između mjesečnica (neciklički bol u zdjelici) i/ili obilno krvarenje tijekom mjesečnica (menoragija). Dijagnosticiranje endometrioze može biti teško jer mnogi simptomi oponašaju druga stanja, kao što su upala slijepog crijeva i sindrom iritabilnog crijeva. Osim što uzrokuje fizičku nelagodu, endometrioza može biti iscrpljujuća jer ometa odnose i radni život.

Kako se dijagnosticira?

Ako imate simptome endometrioze, posjetite svog liječnika primarne zdravstvene zaštite ili ginekologa radi dijagnoze. Endometrioza je složena bolest i može je biti teško dijagnosticirati; simptomi se razlikuju od žene do žene. Ako vam je dijagnosticiran endo – ili čak i ako nije – također je važno saznati o mogućnostima liječenja. Opcije uključuju upravljanje boli kroz nehormonske terapije poput joge i akupunkture; operacija se obično razmatra tek nakon što neinvazivne metode nisu uspjele. Kirurško uklanjanje endo tkiva ima rizike, ali i prednosti. Vaš liječnik će s vama detaljno razgovarati o ovim opcijama i pomoći vam da odredite koji je smjer djelovanja najbolji za vašu individualnu situaciju.

Gdje mogu potražiti pomoć?

Ako smatrate da vam liječnik nije mogao dati odgovore ili dijagnozu, ili ako nemate liječnika primarne zdravstvene zaštite, nemojte paničariti. Za pomoć možete otići u gotovo svaku bolnicu – čak će i centri za hitnu pomoć i klinike moći ponuditi opcije liječenja i savjete. Važno je da razgovarate s nekim tko ima iskustva u dijagnosticiranju endometrioze; pitajte za preporuke prije zakazivanja termina kod liječnika.

foto: Pexels.com

Similar Posts