Pulsna oksimetrija

Pulsna oksimetrija je relativno nov alat koji pružateljima zdravstvenih usluga omogućuje mjerenje količine kisika u krvi, kao i brzine otkucaja srca i pulsa. Oksimetar se može koristiti za određivanje je li vašem tijelu potrebno više kisika, što znači da vas može upozoriti na stanja poput hipoksije ili akutne planinske bolesti prije nego što postanu preozbiljna. Pulsna oksimetrija je brz i jednostavan test koji se koristi za mjerenje brzine otkucaja srca, razine kisika u krvi i varijabilnosti otkucaja srca.

Test može pomoći u dijagnosticiranju stanja kao što su aritmija (nepravilan rad srca), hiperventilacijski sindrom, hipoventilacijski sindrom i apneja u snu. Pulsni oksimetri su neinvazivni i prijenosni, što znači da su prikladni za korištenje kod kuće ili dok putujete. Pulsni oksimetri šalju infracrveno svjetlo kroz vaš prst ili ušnu resicu dok senzor na vrhu uređaja prikuplja podatke. Pulsni oksimetar tada prikazuje dva broja: vaše očitanje SpO2 (postotak zasićenosti kisikom u krvi) i brzinu pulsa.

Prednosti nošenja pulsnog oksimetra

Pulsni oksimetri su mali uređaji koje nosite na prstu za mjerenje količine kisika u krvi. Kisik je neophodan za život, a premalo kisika u tijelu može uzrokovati razne probleme. To može dovesti do zdravstvenih problema, od kojih se mnogi mogu spriječiti ili liječiti ako se uhvate dovoljno rano, uključujući: visoki krvni tlak, probleme s disanjem, nesanicu i druge poremećaje spavanja, lošu koncentraciju i gubitak pamćenja i depresiju. Rezultat nošenja pulsnog oksimetra u svim fazama života bit će zdraviji ljudi koji žive dulje bez ozljeda ili bolesti.

Kako radi pulsni oksimetar?

Pulsni oksimetar koristi svjetlo za mjerenje razine kisika u krvi. Na jednom kraju uređaja nalazi se senzor koji svijetli u vaše kapilare i emitira svjetlost, koju apsorbira hemoglobin u vašoj krvi. Zatim mjeri koliko se crveno svjetlo reflektira natrag od vaše kože; na temelju toga koliko brzo hemoglobin apsorbira i reflektira pozadinsko crveno svjetlo, pulsni oksimetri procjenjuju koliko je kisika dostupno u vašoj krvi u bilo kojem trenutku. Međutim, budući da mogu biti tako osjetljivi, pulsni oksimetri obično ne bilježe promjene manje od 1% ili 2%, što znači da možda neće raditi dobro ako imate problema s niskim kisikom zbog vježbe ili nadmorske visine.

Mjerenjem zasićenosti kisikom

Pokazuje koliko je kisika potrošio hemoglobin i odražava koliko dobro vaše tijelo uzima kisik. Ove informacije mogu biti ključne vašem liječniku ili medicinskoj sestri pri praćenju vašeg oporavka od bolesti ili ozljede ili kada postoji zabrinutost zbog niske razine kisika u krvi (hipoksija). Pulsna oksimetrija također će pomoći vašem liječniku da odredi koju vrstu anestezije trebate primiti prije operacije. Pulsni oksimetar obično prikazuje dva broja: jedan pokazuje koliko je kisika vezano za hemoglobin u vašim crvenim krvnim stanicama; drugi broj predstavlja vaš broj otkucaja srca. Prvi broj se obično predstavlja kao postotak, dok se drugi broj pojavljuje kao otkucaji u minuti (bpm).

Koje su različite vrste pulsnih oksimetara?

Pulsni oksimetri dolaze u mnogo različitih oblika, oblika i veličina. Dvije najpopularnije vrste su analogni i digitalni pulsni oksimetri. Obje su ove opcije jednostavne za korištenje, posebno na vama samima jer svaka ima samo jedno mjesto na vašem tijelu o kojem morate brinuti – prst. Ako želite nabaviti pulsni oksimetar, ali niste sigurni koji bi vam tip bio najbolji, preporučujemo da pogledate oba modela prije donošenja odluke. Svaki od njih ima prednosti i nedostatke pa razmislite što će najbolje odgovarati vašim specifičnim potrebama prije nego što donesete odluku.

Kako odabrati najbolji?

Razine kisika izražene su u postocima. Ako je vaša razina kisika na 100 posto, nemate respiratornih problema – vaša pluća isporučuju sve potrebe vašeg tijela za kisikom i dobro dišete. Međutim, ako vaše očitanje pulsne oksimetrije pokazuje da ste na samo 90 posto ili niže, možda postoji neka vrsta respiratornog problema. Važno je napomenuti da postoje razlike između pulsnih oksimetara i da neće sva očitanja biti točna za različite brendove. To znači da je važno istražiti koji modeli najbolje funkcioniraju prije kupnje kako biste bili sigurni da će vaš uređaj dati pouzdane rezultate kada vam je najpotrebniji.

Izvor fotografije: https://webljekarna.vasezdravlje.com/pulsni-oksimetri/pulsni-oksimetar-za-djecu-i-odrasle

Similar Posts