Kako do kolagena?

Kolagen, tvar koja vašoj koži daje elastičnost i pomaže joj da ostane čvrsta i mladolikog izgleda, nije nešto o čemu većina ljudi razmišlja svakodnevno. No srećom po vas danas ga na svojoj polici ima svaka ljekarna. Nedavna istraživanja su pokazala da kolagen također igra važnu ulogu u zaštiti vaših kostiju, zglobova, mišića i organa od oštećenja, pa vam njegova veća konzumacija može pomoći u održavanju optimalnog zdravlja kako starite. Kako biste saznali više o prednostima kolagena i kako ga unijeti više u svoju prehranu, čitajte dalje!

Što je kolagen?

Kolagen je bogat vlaknasti protein koji se nalazi u našim tijelima. To je jedan od najzastupljenijih građevnih blokova u prirodi, koji nam pomaže razviti vezivno tkivo poput tetiva, ligamenata, kože, hrskavice i kostiju. Kako starimo ili zbog određenih bolesti ili stanja, naše tijelo može imati poteškoća s proizvodnjom adekvatne količine kolagena – tu na scenu stupaju suplementi. Danas postoje mnoge vrste koje nam mogu koristiti na različite načine; neki primjeri uključuju želatinski proteinski prah, hidrolizirane proteine ​​i kolagenske peptide. Prije nego što se odlučite za bilo koji oblik, istražite što zapravo rade za vaše tijelo.

Zašto naše tijelo gubi kolagen kako starimo?

Jedna od naših najvećih dilema o ljepoti je da kako starimo, naše tijelo počinje gubiti zalihe kolagena. Na primjer, žene imaju 30% manje kolagena u dobi od 30 godina nego u dobi od 20 godina. Najbolji način borbe protiv starenja je dobra prehrana, koja bi trebala uključivati ​​hranu bogatu vitaminima C i K koji potiču kolagen. Međutim, ako ste vegetarijanac ili vegan ili jednostavno niste veliki ljubitelj lisnatog povrća, postoji puno drugih načina da jedete zdravije.

Kako možemo spriječiti gubitak ovog esencijalnog proteina?

Istina je da ne možemo. Kolagen je vrlo delikatan protein koji se lako razgrađuje kada je izložen visokoj toplini ili kisiku – dva uvjeta koja se događaju s gotovo svakom metodom kuhanja. Ali neke od tih gubitaka možemo minimizirati vodeći računa o našim metodama kuhanja, kao što je korištenje nježnijih metoda kuhanja (kao što su kuhanje na pari ili poširanje) i ograničavanje izravnog kontakta s kisikom slaganjem hrane između pergamentnog papira ili aluminijske folije tijekom kuhanja. Drugi način za smanjenje gubitaka bio bi izbjegavanje mljevenja proteina prije nego što ih skuhate – to razbija stanične stijenke, dopuštajući enzimima i drugim proteinima da se iskradu iz njihovih stanica (uključujući kolagen). Kada kuhate meso, pokušajte ga ne samljeti u pljeskavice previše; srednje mljeveno je najbolje.

Gdje možemo pronaći hranu koja sadrži kolagen?

Kolagen je prirodno prisutan u piletini, govedini, ribi, puretini i svinjetini. Uz cjelovitu hranu možete uzimati i dodatak koji sadrži hidrolizirani kolagen. Važno je napomenuti da iako istraživanja sugeriraju da bi uzimanje hidroliziranog kolagena na usta moglo pomoći ljudima s bolovima u zglobovima, još nema dovoljno dokaza koji bi mogli reći hoće li uzimanje hidroliziranog kolagena pomoći vašoj koži ili kosi. Posavjetujte se s liječnikom prije nego počnete uzimati nove dodatke. Također, važno je imati na umu da kolagen nije esencijalna hranjiva tvar – proizvodi ga naša tijelo iz proteina – tako da se ne morate brinuti hoćete li dobiti previše hranom ili suplementima.

Koliko proteina trebam?

Ako jedete uravnoteženu, zdravu prehranu koja obiluje voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama i grahom – vjerojatno dobivate dovoljno proteina. Ali ako ste aktivna osoba ili sportaš koji želi ojačati mišiće ili jednostavno osigurati da ispunjavate svoje dnevne potrebe za proteinima – postoji puno načina da to učinite sigurno bez uzimanja opasnih steroida. Kolagen je jedno od tih prirodnih rješenja za dodavanje kvalitetnih nemasnih proteina u našu prehranu. Smatra se da postoji nekoliko zdravstvenih koristi od dodavanja kolagenskih dodataka u našu prehranu. To uključuje smanjenje bora podržavanjem elastičnosti kože, jačanjem pramenova kose kako bi bili manje skloni lomljenju i pospješujući rast noktiju!

foto: pexels.com

Similar Posts